2011 haiti_utk publication

One to Another

A Downloadable Publication from the 2011 Haiti UTK Studio

 

WBIR Report of the Haiti Studio

Introduction haiti_utk

Welcome to the Haiti UTK site! The work on these pages reflects student engagement in design for both a school and housing for the community of Fonds des Bloncs, Haiti in collaboration with the Haiti Christian Development Fund. The project was initiated in the early fall of 2010 and subsequently a class of 19 students, in the spring of 2011, was given the responsibility of deisgning a secondary school. The school is under constuction. A new group of students is now hard at work developing new housing in Fonds des Blancs. The work of these students can be seen in the pages of this blog. Students of the class will be traveling to Haiti Februay 2-6 to collect addiional data. It is anticipated that this second phase of the project will be completed in late April with construction starting summer 2012. The work of the students is being guided by three primary faculty, John McRae, David Matthews, and Chris King, a local practictioner. The students during their exploration will engage a wide range of issues including context, culture, resources, climate and other outside factors not common to their expereince. 

Students: Cassidy Barnett, Aaron Brown, Sarah Heimermann, Mitzi Coker, Emily Corgan, Ben Cross, Peter Duke, Emily Fike, Sam Funari, Lauren Heile, Kendra McHaney, Lauren Metts, Morgan Oiler, Bernice Paez, Forrest Reynolds, Emily Ryan, James Sawyer, Zachary Smith, Robert Thew, Cory Wikerson Faculty: John McRae, Chris King, David Matthews

search haiti_utk
Special Thanks!

The Haiti Studio for spring 2012 is being supported by HaitiServe foundation based in Knoxville Tennessee, that is focused on outreach and engagement in improving conditions in Haiti. 

« Clinic Community | Main | Expansion to Eben-Ezer Medical Clinic Project Completion »
Monday
May062013

Eben-Ezer Medical Clinic

     After an in depth study of Haitian culture it was evident that our project would include several aspects of Haitian life.  Our concept integrated the Haitian culture with a focus on the patient’s needs.   After working through a conceptual design surrounding Haiti’s hibiscus flower, we turned our focus on combining this with the programmatic elements. This process led us to a schematic plan surrounding a centralized courtyard that’s functions serves as a waiting room that accommodates the larger Haitian families. Most Haitians visit a medical facility once if ever in their lifetime, and when they do they are typically scared and nervous. Then central courtyard removes the mystery of where family members are being taken to.

     Circulation plays a key role in designing a Haitian clinic.  There are many different patient paths that could easily become confusing to a first time visitor.  We spent a large portion of our design development focusing on how to incorporate patient circulation with program adjacencies.  We therefore created the most direct patient access to the specific needs of each individual patient. In the clinic the circulation translates into a "U" shape following the exterior of the courtyard.  The "U" shape creates one single path of circulation minimizing confusion and congestion.



      The program of the clinic includes a check-in area with plenty of storage for records.  It is located in the front of the clinic parallel to the fence opening.  Once passing through the check-in one would enter the waiting area which combines an interior and exterior experience that proceeds to the central courtyard.  The exam rooms are next on the circulation paths.  There are six exam rooms and two specialty exam rooms that are designed with clerestory windows and pitched roofs to allow for ventilation and natural light.  On the back of the site is the lab area: because of its limited patient access it is blocked from the public courtyard by a lattice system. Opposite the exam rooms is the observation facility which also has clerestory windows and a pitched roof system to allow for ventilation and natural light.  The final stop on the patient path is the pharmacy.  The pharmacy is located in the front of the site adjacent to check-in and records.  It is important for the pharmacy to be near the exit due to the large amount of congestion that will occur there and they fact that almost all of the patients will need to go there before leaving.

References (10)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>